&nbsp

  • 100% Diskret leverans

    Din beställning behandlas alltid diskret och levereras i en brun omärkt kartong med Posten.

  • Frifrakt - 799kr

    Frifrakt vid alla köp över 799:-

Vilket preventivmedel passar dig?

Det finns en hel djungel av preventivmedel numera:

Är den kvinnliga kondomen lika effektiv som den manliga motsvarigheten? Borde du undvika p-piller? Vad är bäst för dig? Som tur är så har vi svaren. Här är de 12 vanligaste preventivmetoderna.

1. Namn: Kondom.
Vad är en kondom: Kondomen är en mycket tunn gummihylsa som träs på en erigerad penis, vilket förhindrar spermierna att nå livmodern. Kondomen skyddar mot oönskade graviditeter och sexuellt överförbara könssjukdomar. Om kondomen spricker finns akutpreventivmedel att använda inom tre dygn för att skydda mot graviditet.

För vem: Kondomen är lättillgänglig och finns i många utföranden, storlekar och former så chanserna att du ska hitta en som passar dig är goda. Men se upp så att din partner inte är allergisk mot latex bara! I vårt utbud har vi bland annat smaksatta kondomer och mönstrade kondomer – se alla varantier här >>

2. Namn: Akutpreventivmedel
Tillgängliga akutpreventivmedel: Akut-p-piller (finns receptfritt på apoteket) samt kopparspiral (sätts in av barnmorska eller läkare).

Detta är akutpreventivmedel: Akutpreventivmedel är en backup till vanliga preventivmedel. Akut-p-piller förhindrar eller försenar ägglossningen och skyddar därmed mot oönskad graviditet. De funkar bäst om de tas inom de kommande 72 timmarna efter sex men de kan fungera upp till fem dagar senare. Du kan få kopparspiralen akut insatt inom fem dygn efter att du har haft sex.

Nackdelar med akutpreventivmedel: Akut-p-piller kan ge upphov till menstruationsrubbningar så använd de bara i nödfall. Viktigt: om graviditeten redan har skett så är akut-p-pillret verkningslöst.

3. Namn: Femidom
Så fungerar femidom: Femidom kallas även för den kvinnliga kondomen. Den är gjord av mjuk plast och skyddar mot könssjukdomar samt graviditet. Män som har sex med män kan också använda femidom. Den placeras i vaginan eller anus, ungefär som ett pessar, men till skillnad från en kondom kan femidomen sättas in upp till åtta timmar innan sex.

Varför femidom: De som föredrar femidom framför kondom gör det oftast för att den som penetreras anser att de ger en bättre kontroll över den egna kroppen. Det krävs övning för att placera femidomen rätt och vissa kan uppleva att den minskar njutningen av sex.

4. Namn: Pessar
Så fungerar ett pessar: Ett pessar är gjord av gummi eller silikon format som en dom och skyddar mot oönskad graviditet. Ett pessar ska kombineras med spermiedödande medel och sättas in i vaginan – där den placeras över livmodertappen – före samlag. De finns tillgängliga i flera olika storlekar.

Så skaffar du ett pessar: Du kan prova ut dem hos en gynekolog eller läkare.

Fördelar med pessar:

  • Hormonfritt. 
  • Ger skydd mot graviditet. 
  • Silikon är lätt att rengöra.

Nackdelar med pessar: Om din vikt fluktuerar med över fem kilo i taget är det inte säkert att pessaret passar. Du kan då behöva göra en omprövning. Har du lätt att få urinvägsinfektioner? Då bör du överväga ett annat alternativ.

5. Namn: P-stav
Så fungerar en p-stav: En p-stav är en mjuk plaststav som sätts in under huden på överarmens insida, där den utsöndrar gulkroppshormon vilket gör det svårare för spermierna att ta sig in i livmodern. Den kan vara effektiv ända upp till fem år beroende på sort men p-staven kan också tas ut tidigare och då upphör effekten.

Så skaffar du en p-stav: Fnns receptbelagt på apotek. Kvinnokliniker, gynekologmottagningar, barnmorskemottagningar och ungdomsmottagningar kan ombesörja insättning.

Fördelar med en p-stav: Nästan 100-procent säkert med lång verkningstid. Du behöver inte oroa dig för att du har glömt att ta ditt preventivmedel. Dessutom gör de så att ägglossningen uteblir eller blir oregelbunden.

Nackdelar med en p-stav: Skyddar inte mot sexuellt överförbara könssjukdomar. Kan bidra till oregelbundna blödningar (som oftast minskar med tiden). Kan också leda till humörsvängningar, bröstspänningar, viktökning, huvudvärk och minskad sexlust.

6. Namn: P-ring (även kallad vaginalring)
Så fungerar en p-ring: P-ringen är gjord av flexibel plast som mäter ca 5 cm i diameter och den placeras i vaginan. Där frisätter den östrogen och gulkroppshormensom i blodet vilket förhindrar graviditet.

Så skaffar du en p-ring: P-ringen skrivs ut av en barnmorska eller en läkare. Ringen ska bäras i vaginan i tre veckor och sedan tas den ut när du har din regelbundna mens.

Fördelar med en p-ring: Frisättningen av hormonerna sker regelbundet, vilket kan minska humörsvängningarna. Du behöver inte komma ihåg att ta p-piller. P-ringen fungerar även vid illamående och kräkningar, till skillnad från vanliga p-piller.

Nackdelar med en p-ring: Precis som med p-staven kan bröstspänningar, illamående, viktökning och oregelbundna blödningar förekomma.

7. Namn: Kopparspiral
Så fungerar en kopparspiral: Kopparspiralen är en T-formad spole av plast med kopparstråd som implanteras i livmodern och förhindrar spermierna från att nå ägget. Den kan vara verksam i upp till åtta år men kan plockas ut när som helst, vilket gör att effekten direkt upphör.

Så skaffar du en kopparspiral: Kopparspiralen sätts in i samband med gynekologisk undersökning.

Fördelar med kopparspiral: Oerhört säker preventivmetod.

Nackdelar med kopparspiral: Den skyddar inte mot könssjukdomar utan är bäst lämpade för kvinnor som lever i ett monogamt förhållande.

8. Namn: P-piller
Så fungerar p-piller: Den vanligaste sorten p-piller innehåller en kombination av de kvinnliga könshormonerna östrogen och gulkroppshormon (så kallade kombinerade p-piller). Dessa hormoner bidrar till ägglossningen upphör och att du skyddas mot graviditet.

Så skaffar du p-piller: P-piller är ett receptbelagt läkemedel och läkare eller barnmorska kan skriva ut ett recept.

Fördelar med p-piller: Säkert preventivmedel. Du får regelbundna blödningar och de blir mindre kraftiga. Ägglossningssmärtor blir ett minne blot – och risken för menssmärtor och pms-smärtor minskar.

Nackdelar: Initialt kan p-piller ge upphov till mellanblödningar, nedstämdhet och minskad sexlust. Bröstspänningar, illamående och viktökning är vanliga konsekvenser av p-piller. Forskning indikerar även att p-piller kan ge en lite ökad risk för bröstcancer.

Undvik p-piller om: Du är rökare. P-piller kan tillsammans med rökning öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Du har behandlats för blodpropp eller har anlag för blodpropp eller har en allvarlig sjukdom.

9. Namn: Minipiller
Så fungerar minipiller: Minipiller innehåller inte östrogen utan bara gulgroppshormon. Det gör att spermierna för svårare att ta sig in i livmodern. Minipiller gör dessutom så att ägglossningen slutar helt eller blir oregelbunden. De ska tas dagligen.

Så skaffar du minipiller: Receptbelagt läkemedel. Barnmorska eller läkare kan skriva ut ett recept.

Fördelar med minipiller: Säkra. Bra om du avråds från att använda p-piller som innehåller östrogen.

Eventuella biverkningar med minipiller: Utbliven mens och småblödningar är vanligt. Kan också leda till viktökning, huvudvärk och humörförändringar samt minskad sexuell lust.

10. Namn: Slicklapp
Så fungerar slicklapp: Slicklappen används vid oralsex och skyddar mot oralt överförbara könssjukdomar som klamydia och herpes. Den består av en tunn hinna i latex eller gummi som läggs över din partners könsorgan/analingång.

Så skaffar du slicklapp: Du kan köpa slicklappar men det går lika bra att göra din egen av en kondom genom att klippa av toppen på kondomen och därefter sidan på den. Vi rekommenderar en modell som inte är glidmedelsbehandlad.

11. Namn: P-spruta
Så fungerar p-spruta: P-sprutan bromsar ägglossningen så att graviditet förhindras och blödning uteblir. Den första dosen ska tas någon gång under de tre första mensdagarna och effekten håller varar i tre månader.

Så skaffar du p-spruta: Kan fås på ungdomsmottagningen eller mödrahälsovården.

Fördelar med p-spruta: Den verkar direkt efter injektionen. Skyddet är nästan 100-procentigt. Kraftiga menstruationer kan efter ett tag minska eller helt utebli.

Nackdelar med p-spruta: Det kan dröja upp till 18 månader för ägglossningarna att komma igång efter en injektion så använd inte metoden om du vill bli gravid inom en snar framtid. Långtidsanvändning hos unga kvinnor kan öka risken för benskörhet i framtiden. Andra vanliga bieffekter är viktökning, akne, humörsvängningar samt reducerad libido.

12. Namn: Sterilisering
Det här innebär sterilisering: Utan tvekan den mest radikala preventivmetoden. Ingreppet innebär att fortplantningsförmågan upphör och både män och kvinnor kan sterilisera sig. Sterilisering är oåterkalligt och du måste tänka på att du att du kan komma att ångra dig i framtiden. Ska du göra den ändå? Gör den då för din skull, inte någon annans.

Så fungerar sterilisering för män: Ett ingrepp vid namn vasektomi funkar så att man gör ett stopp i sädesledarna vilket gör att spermierna inte kan komma ut i sperman.

Så fungerar sterilisering för kvinnor: Ett kirurgiskt ingrepp genomförs vilket leder till ett stopp i äggledarna så att ägg och spermier inte kan få kontakt. Äggstockarna fortsätter däremot att producera ägg och menstruationen upphör inte.

Hur du genomför sterilisering: Det krävs att du har fyllt 25 år och att du genomgår en undersökning och medicinsk bedömning.

Tänk på att: Du kan ångra sig senare i livet. I synnerhet om du tar beslutet när du är ung. En sterilisering är definitiv och kan inte ångras. Är du tveksam så satsa på en annan preventivmetod.
Källa: RFSU.