Planera en lyckad svensexa

Här är tipsen – och prylarna – du behöver för en lyckad fest

1. Välj ett tema för svensexan
Svensexan inleds oftast med en kidnappning och sedan övergår den i aktiviteter, mat och fest. Det är en klar fördel om festen har en röd tråd och tänk på att ni utgår från brudgummens personlighet och intressen. Men bevara gärna överraskningsmomentet.
Det finns ingenting som säger att brudgummen måste förnedras eller att ni måste gå på strippklubb. Tvärtom. Det finns många andra testosteronstinna alternativ (om det är det ni är ute efter) – här är några förslag.

Skivinspelning. Ta med er vän till musikstudion och glöm inte att spela upp resultatet på bröllopsfesten.

Paintball. Perfekt sätt att skapa gemenskap. Inget förenar er så mycket som er längtan att krossa motståndarlaget. 

Bungeejumping. Låt brudgummen uppleva en adrenalinrush majore.

Öl- eller vinprovning. Uppskattas av väldigt många.

Utöva en sport tillsammans. Less is more – spela golf, fotboll, basket eller bowla.

Hyr jetskis. Barnsligt roligt.

Tänk på: Planera ingen aktivitet som är för farlig. Tänk på att han snart ska gifta sig och att hans bröllopsresa nog inte blir som den var tänkt med ett brutet ben.

2. Spika ett datum
Du kommer inte att kunna välja ett datum som passar alla så sikta istället in dig på en tidpunkt som passar de flesta av gästerna. Tänk på att brudgummen har mycket att göra inför bröllopet så det är viktigt att ha festen minst två veckor innan. Om brudgummen har flera vänner som måste resa långt för att komma till er kan det vara klokt att ha svensexan ännu tidigare så att de inte behöver göra samma resa två gånger inom en kort period.

3. Be brudgummen skriva gästlistan
Det är trots allt hans fest. Men det bektraktas som god sed att alla manliga gäster på bröllopet blir inbjudna. Svensexan blir chans för alla att lära känna varandra så att stämningen på bröllopet inte ska bli så stel.

4. Ta hänsyn till gästernas budget
Alla som kommer på svensexan chippar förstås in och betalar för festen och aktiviteterna – detta gäller så klart inte för brudgummen. Tänk på att storleken på plånboken för hans vänners ser olika ut och respektera det. Det sista du vill är att några av hans vänner inte kommer bara för att de inte har råd.

Saker du kan göra för att hålla kostnaderna nere:

Boka aktiviteter och eventuella resor i god tid. Ju tidigare desto billigare.
Uppskattade aktiviteter behöver inte vara dyrt: ett välförberett bildspel, en väl sammansatt Spotify-playlist eller att hålla ett tal är gratis.

5. Boka inte för många aktiviteter
För många punkter på dagordningen kan sluta i ett totalt anti-klimax där samtliga är helt färdiga vid åtta på kvällen. Se till att boka in bufferttid mellan aktiviteterna så att ni får en chans att återhämta er.

6. Skicka ut inbjudan
För att brudgummens vänner ska kunna planera är det bra att du skickar in inbjudan så tidigt som möjligt. Hur inbjudan ska skickas ut beror på hur formell festen är. Om det är en formell tillställning så matcha det med brev på posten i kvalitetspapper. Om det är tänkt att vara en mer avslappnad historia så funkar telefonsamtal, epost och Facebook-inbjudningar lika bra.

Glöm inte att inkludera festdetaljerna – namnet på den blivande bruden, datum, tid, plats och dina kontaktuppgifter. Alla detaljer om dagen och kvällen bör anges: som mötesplats, om de behöver ta med sig klädbyte, information om hur mycket alla ska betala och till vem, mötesplats och kartor. Och det skadar inte om du tar dig friheten att roasta festens huvudperson med några kreativa rader.

7. Uppmuntra gästerna att hålla tal
Middagen är ett perfekt tillfälle för er att roasta brudgummen. Talen får gärna vara roliga, korta och – om du kan – förmedla några visdomsord. Det är här du tar chansen att säga saker som inte hör hemma i ett bröllopstal.

8. Införskaffa partyrekvisita
Satsar ni på en informell svensexa så hör definitivt partyaccessoarer till. Det är enkla och roliga inslag som dessutom kan fungera som isbrytare och stärka gruppgemenskapen. Ölspel, falska polisbrickor (“Official boob inspector”) och skämtkalsonger är några godbitar ur vårt utbud. Perfekt sätt att dra igång festen!

9. Anlita en chaufför...
Vad är egentligen en svensexa med låg promillehalt? Även om ni inte har flera pit-stops inplanerade under kvällens gång så behöver ni garanterat en nykter chaufför för kvällen. Delegera inte detta till någon av gästerna utan ta tillfället i akt att låta svensexan fortsätta på en partybuss, i en limousine eller en minivan.

10. ...och en fotograf
Det är lätt hänt att alla har alldeles för roligt för att ta bilder. För att din vän ska kunna minnas festen – vi talar dubbel bemärkelse här – kan det vara klokt att ta in en fotograf. Om ni har råd: hyr in en plåtis som tar snygga bilder. Har ni inte råd: delegera fotograferingsansvaret till en av gästerna som inte är känd för sitt notoriska drickande.